Autobench logo

Reizen met uw hond naar Frankrijk

Inleiding Reizen met uw hond naar Frankrijk, wetten en regelgeving.
Reizen met uw hond naar Frankrijk
Auteur: Mark 20-07-2021
Inhoud

Lees voordat u op reis gaat met uw hond, of nog onderweg bent in Nederland, dit artikel. Gaat u op vakantie naar Frankrijk of komt u door Frankrijk op weg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving van Frankrijk met betrekking tot het reizen met honden te kennen. Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

 

Algemene informatie

                                                                                             

Wetten en regelgeving in Frankrijk

In Frankrijk gelden de standaard Europese voorschriften:

 

1. Europees paspoort

Een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts te zijn ingevuld en dient in jouw bezit te zijn als je naar of in het buitenland(EU) reist met jouw hond.

 

2. Rabiës vaccinatie

Uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad. Deze moet minimaal 21 dagen voor aankomst in het land van bestemming ingebracht zijn. Gelukkig komt rabiës (Hondsdolheid) in Frankrijk vrijwel niet voor maar door de wetgeving van Europa moeten alle dieren voordat ze gaan reizen hiervoor gevaccineerd zijn. 

 

3. Elektronische chip

Sinds juli 2011 is het verplicht jouw hond te kunnen identificeren als je binnen of naar Europa reist. Dit betekent dus dat je verplicht bent jouw hond te chippen. Dit gebeurd meestal wanneer de hond nog een puppy is. Controleer voordat je op reis gaat in de EU of de chip wel goed is geregistreerd. Staat de chip op de naam van het baasje, op jouw woonadres etc. Wanneer dit niet goed staat heeft de chip natuurlijk weinig zin. 

 

Hoe check je de chip?

 

  • Zoek het chipnummer, Deze staat op het paspoort van uw hond of op de documenten van de dierenarts die u mee hebt gekregen bij het plaatsen van de chip.
  • Zoek het chipnummer op in een dierendatabase, Nederland kent meerdere dierendatabases
  • Controleer de gegevens, Staan de juiste gegevens gekoppeld aan het chipnummer? klopt jouw naam, thuisadres en telefoonnummer?
  • Pas de gegevens wanneer nodig aan, Het wijzigen van de gegevens moet gaan via de dierendatabase. Op de website van PetBase staat het stappenplan vermeld. 
 

Puppy's jonger dan 3 maanden

Puppy's mogen pas vanaf 12 weken worden gevaccineerd. Deze regel zorgt ervoor dat je niet mag reizen door Europa met een puppy jonger dan 3 maanden. De verplichte rabiës vaccinatie mag pas op de leeftijd van 12 weken worden gegeven en hierna geldt er een wachttijd van 21 dagen. Wanneer je deze twee bij elkaar optelt komt je uit op 3 maanden, pas daarna mag je reizen met je puppy door Europa. 

 

Reizen met 5 of meer honden 

Het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan er dan automatisch vanuit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop en hiervoor gelden andere regels.


Reis jij met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dan val je  onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren. Dit dien je te kunnen aantonen bij de instanties. Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is. Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.



Het doel van jouw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.(NVWA.nl)

 

Specifieke regels voor Frankrijk.

Honden die qua bouw en uiterlijk lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier(pitbull), Mastiff en Tosa en geen door de FCI erkende stamboom hebben zijn verboden Frankrijk te betreden. Ook pitbulls en kruisingen van Boerboels, Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier(pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden. Kijk voor meer informatie op https://agriculture.gouv.fr/

 

 

De invoer van honden van de volgende erkende rassen, dus mét erkende stamboom is, onder strikte voorwaarden, toegelaten: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler (als rashond én kruisingen van de Rottweiler). Deze stambomen moeten erkend zijn door het Franse ministerie van Landbouw. Bij twijfel kan dit worden gecheckt op de website "Société Centrale Canine". De voorwaarden die aan deze rassen gesteld worden, zijn zeer zwaar, er moet onder andere een Franstalige cursus en een gedragstest worden gedaan. Om die reden is het eigenlijk niet mogelijk om deze honden voor korte periode (vakantie) mee te nemen naar Frankrijk. (Bron: Ambassade Frankrijk)

 

Advies

Het is van belang dat het vervoer van jouw hond in Frankrijk veilig gebeurd. De meest veilige manier om dit te doen is middels een autobench in de kofferbak van jouw auto. Als je wilt weten welke bench in jouw auto past kun je onze autokiezer invullen. Naast het vervoeren in een hondenbench voor in de auto kun je dit ook doen door middel van een hondengordelhonden autostoelkofferbak rekreisbench of veiligheidsnet.

 

 

Concluderend, het is cruciaal om goed voorbereid te zijn wanneer u met uw hond naar of door Frankrijk reist. Zorg ervoor dat uw hond beschikt over een Europees paspoort, een geldige rabiës vaccinatie en een correct geregistreerde chip. Let daarnaast op de specifieke regels voor bepaalde hondenrassen en zorg voor veilig vervoer in de auto. Door deze stappen te volgen, kunt u genieten van een zorgeloze en veilige reiservaring met uw hond. Controleer altijd de laatste regelgeving voor vertrek om onverwachte problemen te voorkomen. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u terecht bij de relevante instanties en websites zoals NVWA en de Franse ambassade. Fijne reis!

 

 

Reist u door een ander land onderweg naar Frankrijk?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Zwitserland

Duitsland

Spanje

Italië

Polen

Tsjechië

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method