Gaat u op vakantie naar Duitsland of komt u door Duitsland onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Duitsland met betrekking tot het reizen met honden. Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.
In Duitsland gelden de standaard Europese voorschriften:
Een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts te zijn ingevuld en dient in jouw bezit te zijn als je naar of in het buitenland(EU) reist met jouw hond.
Uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad. Deze moet minimaal 21 dagen voor aankomst in het land van bestemming ingebracht zijn. Gelukkig komt rabiës (Hondsdolheid) in Duitsland vrijwel niet voor maar door de wetgeving van Europa moeten alle dieren voordat ze gaan reizen hiervoor gevaccineerd zijn.
Sinds juli 2011 is het verplicht jouw hond te kunnen identificeren als je binnen of naar Europa reist. Dit betekent dus dat je verplicht bent jouw hond te chippen. Dit gebeurd meestal wanneer de hond nog een puppy is. Controleer voordat je op reis gaat in de EU of de chip wel goed is geregistreerd. Staat de chip op de naam van het baasje, op jouw woonadres etc. Wanneer dit niet goed staat heeft de chip natuurlijk weinig zin.
Puppy's mogen pas vanaf 12 weken worden gevaccineerd. Deze regel zorgt ervoor dat je niet mag reizen door Europa met een puppy jonger dan 3 maanden. De verplichte rabiës vaccinatie mag pas op de leeftijd van 12 weken worden gegeven en hierna geldt er een wachttijd van 21 dagen. Wanneer je deze twee bij elkaar optelt komt je uit op 3 maanden, pas daarna mag je reizen met je puppy door Europa.
Het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU). Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan er dan automatisch vanuit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop en hiervoor gelden andere regels.
Reis jij met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dan val je onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren. Dit dien je te kunnen aantonen bij de instanties. Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is. Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.
Het doel van jouw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.(NVWA.nl)
Duitsland is erg streng op het veilig vervoeren van een hond of ander huisdier in de auto. De wet stelt namelijk dat de "lading", hieronder valt ook jouw hond(en), het zicht en de bewegingsvrijheid van de bestuurder bij het rijden niet mag beperken. Ook mag de lading (jouw hond) geen gevaar vormen voor de bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers. De straffen die Duitsland voor deze overtredingen hanteert zijn erg streng.
Wanneer de hond los of op de voorstoel wordt vervoerd dan riskeer je een fikse boete. In sommige gevallen gaat de politie zelfs nog een stuk verder en kan jouw hond in beslag worden genomen en worden terug vervoert naar Nederland. De kosten die hier bij komen kijken zijn voor jouw rekening. Voor honden die Duitsland ziet als "gevaarlijke honden" gelden nog strengere maatregelingen.
Het is dus van belang dat het vervoer van jouw hond in Duitsland veilig gebeurd. De meest veilige manier om dit te doen is middels een autobench in de kofferbak van jouw auto. Als je wilt weten welke bench in jouw auto past kun je onze autokiezer invullen. Naast het vervoeren in een hondenbench voor in de auto kun je dit ook doen door middel van een hondengordel, honden autostoel, kofferbak rek, reisbench of veiligheidsnet.
Bezit je een van onderstaande rassen:
Voor enkele hondenrassen, kruisingen en afstammelingen van deze rassen is het niet toegestaan Duitsland te betreden. Echter zijn er op deze regels wel enkele uitzonderingen. Zo mogen honden van toeristen die korter dan 4 weken in Duitsland verblijven wel mee en dit geldt ook voor werk en hulphonden. Voor de uitgebreide regelgeving zie: www.zoll.de
Concluderend, het is essentieel om goed voorbereid op reis te gaan met uw hond wanneer u door of naar Duitsland reist. Door te voldoen aan de Europese voorschriften, zoals het hebben van een Europees paspoort, een geregistreerde chip en een geldige rabiës vaccinatie, voorkomt u problemen onderweg. Daarnaast is het belangrijk om specifieke regels in Duitsland te kennen, zoals het veilig vervoeren van uw hond in de auto en de restricties voor bepaalde hondenrassen. Door deze richtlijnen te volgen, zorgt u voor een zorgeloze en veilige reiservaring voor zowel uzelf als uw trouwe viervoeter. Vergeet niet om altijd de laatste regelgeving te controleren voor vertrek, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Voor meer informatie en advies kunt u terecht op de websites van de NVWA en Zoll. Fijne reis!
Reis jij, naast Duitsland, door een ander land?
Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen: