Autobench logo

Reizen met uw hond naar Spanje

Inleiding Regels en wetgeving voor reizen met uw hond naar Spanje.
Reizen met uw hond naar Spanje
Auteur: Mark 20-07-2021
Inhoud

Gaat u op vakantie naar Spanje of komt u door Spanje onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Spanje met betrekking tot het reizen met honden. Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

 

Algemene informatie

 

Wetten en regelgeving in Spanje

In Spanje gelden de standaard Europese voorschriften:

 

1. Europees paspoort

Een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts te zijn ingevuld en dient in jouw bezit te zijn als je naar of in het buitenland(EU) reist met jouw hond.

 

2. Rabiës vaccinatie

Uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad. Deze moet minimaal 21 dagen voor aankomst in het land van bestemming ingebracht zijn. Gelukkig komt rabiës (Hondsdolheid) in Spanje vrijwel niet voor maar door de wetgeving van Europa moeten alle dieren voordat ze gaan reizen hiervoor gevaccineerd zijn. 

 

3. Elektronische chip

Sinds juli 2011 is het verplicht jouw hond te kunnen identificeren als je binnen of naar Europa reist. Dit betekent dus dat je verplicht bent jouw hond te chippen. Dit gebeurd meestal wanneer de hond nog een puppy is. Controleer voordat je op reis gaat in de EU of de chip wel goed is geregistreerd. Staat de chip op de naam van het baasje, op jouw woonadres etc. Wanneer dit niet goed staat heeft de chip natuurlijk weinig zin. 

 

Hoe check je de chip?

 

  1. Zoek het chipnummer, Deze staat op het paspoort van uw hond of op de documenten van de dierenarts die u mee hebt gekregen bij het plaatsen van de chip.
  2. Zoek het chipnummer op in een dierendatabase, Nederland kent meerdere dierendatabases
  3. Controleer de gegevens, Staan de juiste gegevens gekoppeld aan het chipnummer? klopt jouw naam, thuisadres en telefoonnummer?
  4. Pas de gegevens wanneer nodig aan, Het wijzigen van de gegevens moet gaan via de dierendatabase. Op de website van PetBase staat het stappenplan vermeld.

 

Puppy's jonger dan 3 maanden

Puppy's mogen pas vanaf 12 weken worden gevaccineerd. Deze regel zorgt ervoor dat je niet mag reizen door Europa met een puppy jonger dan 3 maanden. De verplichte rabiës vaccinatie mag pas op de leeftijd van 12 weken worden gegeven en hierna geldt er een wachttijd van 21 dagen. Wanneer je deze twee bij elkaar optelt komt je uit op 3 maanden, pas daarna mag je reizen met je puppy door Europa. 

 

Reizen met 5 of meer honden 

Het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan er dan automatisch vanuit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop en hiervoor gelden andere regels.


Reis jij met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dan val je  onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren. Dit dien je te kunnen aantonen bij de instanties. Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is. Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.



Het doel van jouw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.(NVWA.nl)

 

Specifieke regels voor Spanje.

Spanje heeft strikte eisen met betrekking tot het invoeren van bepaalde (potentieel gevaarlijke) hondenrassen. Deze kun je alleen het land in meenemen als jij voldoet aan de voorwaarden. Deze eisen zijn vastgelegd in de Spaanse wet.


Welk honden rassen worden als potentieel gevaarlijk gezien?

 

    Pit Bull Terrier

    Staffordshire Bull Terrier

    American Staffordshire Terrier

    Rottweiler

    Dogo Argentino

    Fila Brasileiro

    Tosa Inu

    Akita Inu

    Let op! Ook alle kruisingen met deze rassen vallen hieronder.

 


Ook zijn er bepaalden uiterlijke kenmerken waardoor een hond als potentieel gevaarlijk word gezien. Als uw hond aan het grootste deel van de volgende eisen voldoet is het verstandig eerst contact op te nemen met de ambassade van Spanje of de gemeente in Spanje waar uw bestemming ligt.

 

Kenmerken:

  • Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
  • Uitgesproken karakter en van grote moed.
  • Kort haar.
  • Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
  • Grote kop, robuust, met een groot en breed schedel en gespierde, bolvormige wangen. Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
  • Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
  • Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

 

 

Dieren die in het verleden gevaarlijk of agressief gedrag hebben vertoont vallen hier ook onder. Wilt u toch met een dergelijke hond naar Spanje reizen dan moet je aan de volgende strenge voorwaarden voldoen.

 

Voorwaarden

  • Zoals alle honden dienen ook deze honden gechipt en geïdentificeerd te worden middels een geldig EU-hondenpaspoort.
  • Inschrijving van de hond in het Gemeentelijke Register van Potentieel Gevaarlijke Dieren in Spanje, nodig om een vergunning te verkrijgen. Voorwaarden voor een vergunning aanvragen bij de gemeente:
    • 18+ jaar
    • Geen strafblad bezitten voor de volgende delicten: doodslag, marteling, toebrenging van letsel, delicten tegen de seksuele vrijheid of delicten gerelateerd aan drugshandel of associatie met gewapende bendes. Tevens dient er geen juridisch besluit tegen de aanvrager te bestaan waarin hem het recht is ontzegd op het houden van potentieel gevaarlijke dieren. Dit dient te worden aangetoond middels de presentatie van een politiecertificaat met jurisdictie, betrekking hebbende op de districten waar de eigenaar van het dier gedurende de laatste twee jaar heeft gewoond. (Verklaring Omtrent Gedrag (VOG NP) kan worden aangevraagd bij uw gemeente. Zij zullen deze weer aanvragen bij de screeningsautoriteit Justis http://www.justis.nl/)
    • Beschikken over de fysieke capaciteit en de psychologische geschiktheid tot het houden van gevaarlijke dieren. Dit punt dient te worden aangetoond door middel van overlegging van certificaten (certificaat van lichamelijk vermogen, certificaat van psychologische geschiktheid) uitgegeven door geautoriseerde centra in Spanje. Bij de gemeente van uw bestemming kunt u een lijst met geautoriseerde centra opvragen.
    • Polisbewijs van aansprakelijkheidsverzekering (seguro de responsabilidad civil “burgerlijke verantwoordelijkheidsverzekering”) voor schade aan derden, met een dekking van minstens € 120.000.
  • Indien een potentieel gevaarlijk dier zich in een publieke ruimte bevindt, dient de eigenaar of de verantwoordelijke persoon de vergunning van de eigenaar bij zich te hebben, alsmede het Spaanse certificaat van inschrijving van het dier in het gemeentelijk register.
  • Daarnaast dient het dier de juiste muilkorf te dragen en te allen tijde aangelijnd te zijn door middel van een riem of ketting van maximaal 2 meter. Potentieel gevaarlijke dieren die zich bevinden in een afgescheiden open ruimte (terras, eigen terrein, patio, tuin, etc.) dienen aangelijnd te zijn, tenzij ze zich bevinden in een goed afgesloten hok of verblijfruimte.
  • Een persoon mag niet meer dan één hond bij zich hebben in een openbare ruimte.
  • De eigenaar is verplicht de ontvreemding of het kwijtraken van een potentieel gevaarlijk dier binnen 48 uur door te geven aan het gemeentelijk register.

 

Als aan al die strenge voorwaarden is voldaan mag u met uw hond naar Spanje reizen.

 

Verdere regels

Het is van belang dat het vervoer van jouw hond in Spanje veilig gebeurd. Wanneer je 2 of meer honden vervoert dat moet dit in de kofferruimte gebeuren. De veiligste optie is dan een autobench in de kofferbak van jouw auto. Als je wilt weten welke bench in jouw auto past kun je onze autokiezer invullen. Naast het vervoeren in een hondenbench voor in de auto kun je dit ook doen door middel van een kofferbak rek of veiligheidsnet. Hoewel het in Spanje niet verboden is om 1 hond los in de auto te vervoeren raden wij dit wel sterk af. Het vervoer moet altijd veilig gebeuren. Denk hierbij dus aan een autobench, kofferbak rek of een veiligheidsnet maar ook een hondengordel, honden autostoel of reisbench zorgt ervoor dat de reis veiliger verloopt.

 

Zwemmen is voor honden op veel plekken streng verboden, hier staan boetes tot €500,00 op. Informeer altijd bij de lokale autoriteiten of campinghouders of het toegestaan is voor de hond om te zwemmen.

 

Advies

Concluderend, wanneer u met uw hond op vakantie gaat naar Spanje of door Spanje reist, is het van groot belang om goed op de hoogte te zijn van de geldende wetten en regelgeving. Zorg ervoor dat uw hond beschikt over een Europees paspoort, een geldige rabiës vaccinatie en een correct geregistreerde chip. Let daarnaast op de specifieke eisen van Spanje, vooral als u een potentieel gevaarlijk hondenras bezit. Vervoer uw hond altijd veilig in de auto en informeer bij lokale autoriteiten over de regels omtrent zwemmen en andere activiteiten. Door goed voorbereid op reis te gaan, zorgt u voor een zorgeloze en plezierige vakantie voor zowel uzelf als uw hond. Voor meer informatie kunt u terecht bij de relevante instanties en websites zoals NVWA en Justis. Fijne reis!

 

 

Reist u door een ander land onderweg naar Spanje?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Frankrijk

Zwitserland

Duitsland

Italië

Polen

Tsjechië

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method