Autobench logo

Wat een hond niet mag eten!

Inleiding Je hond mee laten eten met het gezin, even een lekker snackje van de tafel of een stukje taart... Als je niet alert bent kan dit ernstige gevolgen hebben voor je hond. In deze blog lees je over verschillende etenswaren die je beter niet aan je hond kunt geven.
Wat een hond niet mag eten!
Auteur: Marina 22-07-2024
Inhoud

“De hond in de pot vinden” is een spreekwoord die je misschien wel bekend klinkt.
Het wordt gebruikt als je ergens dusdanig te laat komt en al het eten al op is.
Het is ontstaan doordat de hond na het eten de restjes kreeg en de potten en pannen mocht uit likken. Maar is het wel zo verstandig om je hond de restjes voor te schotelen?

Er zijn namelijk een groot aantal etenswaren die voor ons gebruikelijk zijn, maar voor honden niet zo goed zijn. Sommige ken je misschien en sommigen zullen je verbazen. Veel eten, planten en medicijnen die voor ons veilig zijn, kunnen giftig of zelfs levensbedreigend zijn voor honden. Daarom geven wij je een lijstje met middelen waar je goed op moet opletten! Bij inname van veel van onderste etenswaren kunnen tekenen van braken, diarree, lusteloosheid en ademhalingsproblemen zich voordoen. Bel in deze gevallen altijd de dierenarts!

❌ Rozijnen/Druiven 

Deze zijn zeer giftig voor honden. Het kan leiden tot nierfalen, wat dodelijk kan zijn.
Let dus op bij krentenbollen en rozijnenbrood.

❌Ui-achtigen 
Denk hierbij aan bijvoorbeeld Ui, Knoflook, Bieslook, Prei etc.
Honden, en ook katten, zijn uitermate gevoelig voor uienvergiftiging / alliumvergiftiging.
Er  kan schade aan de rode bloedcellen ontstaan. Zelfs een kleine hoeveelheid, ook in poedervorm, kan schadelijk zijn.

 

❌ Chocolade
de stof theobromine, die je terugvindt in chocolade, is giftig voor honden.
Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker deze is voor je hond. In de ergste gevallen kan dit zorgen voor hartritmestoornissen en kan dit het spijsverteringskanaal irriteren, wat kan leiden tot interne bloedingen, wat dodelijk kan zijn. Ook de cafeïne in chocola is niet goed.

❌ Cafeïne 

Koffie, Thee en cola zijn ook niet goed voor je hond. Te veel en in pure vorm kan dit echt een gevaar vormen. Het heeft invloed op het zenuwstelsel en het hart- vaten systeem.

❌ Noten
Deze bevatten veel fosfor. Sommige noten kunnen nier- en blaasstenen veroorzaken, terwijl anderen zorgen voor neurologische problemen zoals spierzwakte en koorts.

❌ Xylitol
Dit is een kunstmatig zoetmiddel die veel gebruikt wordt als suiker vervanger. Deze stof vind je bijvoorbeeld in kauwgom, snoep, pepermunt, jam, frisdrank en nog veel meer. Ook in sommige (buitenlandse) pindakaas en tandpasta vind je dit terug. Poets daarom de tanden van je hond alleen met een speciale hondentandpasta. Dit middel kan leverfalen of een coma veroorzaken en kan soms de dood veroorzaken.

 
❌ Alcohol
Hoewel we weten dat alcohol voor mensen ook niet het allerbeste is, geldt dit ook voor je hond. Honden kunnen al bij kleine hoeveelheden gevaarlijke symptomen ontwikkelen. Een grote hoeveelheid is levensgevaarlijk!

❌ Avocado
Deze vrucht is voor veel dieren giftig, zo ook voor honden. 1 gram kan al gevaarlijk zijn voor een hond van 20 kilo. Symptomen zijn maag- en darmklachten, ademnood, vochtophoping en longen en/of hart- en alvleesklierontsteking. Dit door het hoge vetgehalte. Ook het opeten van de pit kan gevaarlijk zijn. Door de grootte kan dit voor een verstopping zorgen. Let hier ook op bij andere fruitsoorten met een grote pit.

❌ Rauw deeg 
Dit kan uitzetten in de maag en dus levensbedreigende situaties veroorzaken. Dit door bijvoorbeeld een draaiing van de maag of een verstopping in het darmkanaal.

❌ Zout

Te veel zout is voor niemand goed, ook niet voor een hond. Het kan leiden tot natriumvergiftiging, braken, diarree, depressie, tremoren en soms zelfs tot de dood. 


❌ Medicijnen

Mensen-medicijnen zijn gevaarlijk voor honden omdat hun lichamen op een andere manier reageren op de werkzame stoffen. Dingen als paracetamol, Ibuprofen, antidepressiva en andere soorten medicijnen zijn heel slecht voor honden en zullen leiden tot verschillende klachten. Geef daarom nooit zelf deze medicijnen aan je hond. Denk je dat je hond pijnstilling nodig heeft, doe dit altijd in overleg met je dierenarts! 


“Helaas” kunnen wij deze lijst nog uitbreiden met veel meer voedingsmiddelen. Ook is er ook nog een hele rits met planten die giftig kunnen zijn voor jouw viervoeter. Daarom is het raadzaam altijd alert te zijn met wat er in de bek van je hond verdwijnt.

De conclusie is eigenlijk om menselijke consumpties zo veel mogelijk te voorkomen. Van een goed gebalanceerde brokkenmaaltijd krijg je een blije hond. Maar een plakje worst op zijn tijd, kan geen kwaad! 

*Deze tekst is niet geschreven door specialisten en dient enkel om u te informeren.
Mocht u twijfelen over de gezondheid van uw hond raden wij u altijd aan om contact op te nemen met een dierenarts. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden verleend.

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method