Autobench logo

Je hond in een warme auto: Het kan dodelijk zijn!

Inleiding Een van de grootste gevaren die honden in de zomermaanden kunnen tegenkomen, is het achterlaten in een warme auto. Het is een onderwerp waar niet genoeg over gesproken kan worden, en het is cruciaal dat we ons allemaal bewust zijn van de risico's.
Je hond in een warme auto: Het kan dodelijk zijn!
Auteur: Marina Vink 21-05-2024
Inhoud

Hoe warm kan het worden in een auto?

Je zou kunnen denken dat een snelle boodschap doen, waarbij je je hond maar een paar minuten in de auto achterlaat, geen kwaad kan. Maar zelfs die paar minuten kunnen fataal zijn. In slechts 10 minuten kan de temperatuur in een auto op een warme dag tot gevaarlijke niveaus stijgen. Stel je voor dat het buiten 25 graden Celsius is – een aangename zomerdag, toch? Binnen 10 minuten kan de temperatuur in je auto oplopen tot wel 35 graden, en na een half uur kan het zelfs 45 graden worden of meer. Dit zijn temperaturen waarbij je hond ernstige hitteberoertes kan krijgen, of erger.


De temperatuur in een afgesloten auto stijgt veel sneller dan je misschien denkt. Het kan binnen enkele minuten met meer dan 10 graden stijgen, zelfs als de ramen op een kier staan. De zonnestralen die door de ramen naar binnen schijnen, creëren een broeikaseffect. Dit effect zorgt ervoor dat de hitte binnen blijft, terwijl de luchtstroom minimaal is. 

zomer warmte

De gevolgen voor je hond.

Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat doen; ze raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun pootkussentjes. In een extreem hete omgeving is dit echter niet voldoende om hun lichaamstemperatuur op een veilig niveau te houden. Een hond kan in minder dan 15 minuten een hitteberoerte krijgen, wat leidt tot symptomen zoals overmatig hijgen, kwijlen, zwakte, desoriëntatie, braken en zelfs bewusteloosheid. Zonder snelle medische interventie kan dit fataal zijn.

Wat kun je doen?

Het antwoord is simpel: laat je hond nóóit achter in een warme auto. Zelfs niet voor een paar minuten. Als je van plan bent om boodschappen te doen of ergens naartoe te gaan waar je hond niet welkom is, laat hem dan thuis waar het koel en veilig is. Als je onderweg bent en je moet stoppen, zoek dan naar alternatieven plek waar je hond veilig buiten de auto kan blijven.

Neem actie!

Het is belangrijk om dit bewustzijn te verspreiden onder andere hondenbezitters. Zien we een hond in een afgesloten auto op een warme dag? Aarzel dan niet om actie te ondernemen. Check of er een airco aan staat in de auto, zoek de eigenaar, bel de politie of dierenbescherming – elke seconde telt. Het leven van een hond is te waardevol om te riskeren. Dit geld overigens ook bij kinderen en andere huisdieren!

Onze honden vertrouwen erop dat wij hen beschermen en voor hen zorgen. Het achterlaten van je hond in een warme auto, hoe goed bedoeld ook, kan levensgevaarlijk zijn. Laten we er samen voor zorgen dat geen enkele hond deze zomer slachtoffer wordt van deze vermijdbare tragedie. Houd je hond veilig en koel, en geniet van de zomer zonder zorgen.

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method