Autobench logo

Vliegen met uw hond

Inleiding

Benieuwd naar de vereisten voor het vliegen met jouw hond? Dit blog heeft alle antwoorden! Ontdek niet alleen hoe je het best je hond meeneemt in het vliegtuig - in de cabine of in het ruim? - maar ook welke producten je nodig hebt voor een zorgeloze reis.
Vliegen met uw hond
Auteur: Sander 15-03-2024

Inhoud

Voordat we beginnen is het van belang dat je weet dat de vereisten voor het vliegen met jouw hond kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij. De algemenen richtlijnen worden door de meeste  luchtvaartmaatschappijen nageleefd maar enkelen geven hieraan nog hun eigen draai. Dit kan er voor zorgen dat voor jou maatschappij extra of andere regels gelden. Voor de meest gebruikte maatschappijen hebben we voor jouw de regels op een rijtje gezet. Die lijsten vind je onderin dit blog! Check het ook altijd zelf bij de maatschappij! Zo sta je nooit voor onvoorziene problemen. 

 

Voor de reis

Ruim vóór dat je jouw hond meeneemt in het vliegtuig moet je het één en ander regelen. Regel op tijd voor jouw reis de benodigde inentingen en reisdocumenten. Voor alle landen binnen de EU gelden de volgende regels:

 

  • Uw huisdier heeft een EU-Paspoort nodig, Het Nederlandstalige paspoort word uitgegeven door uw dierenarts.
  • Alle huisdieren moeten minstens 21 dagen voor vertrek worden ingeënt voor rabiës (hondsdolheid), deze aantekening komt in het paspoort van jouw huisdier.
  • Honden moeten ter identificatie verplicht een chip hebben.

(NVWA.nl)

 

Verder hanteren bepaalde landen in de EU en daar buiten aanvullende regels. Zo moet je voordat je gaat reizen naar Ierland, Malta, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koningrijk je hond ook behandelen tegen lintworm. Deze behandeling moet minimaal 24 uur en maximaal 5 dagen voor de aankomst datum in het land van bestemming worden uitgevoerd. (NVWA.nl)

 

Daarnaast moet je voordat je jouw hond meeneemt in het vliegtuig bekijken of jou rashond welkom is in het land dat je gaat bezoeken. In veel landen mag bijvoorbeeld een pitbull niet mee. 

 

Om alles duidelijk te hebben voordat u reist is het handig om bij uw dierenarts te informeren naar de huidige regels. Ook kun je contact opnemen met de ambassade van het land van je bestemming. De lijst met ambassades vindt u hier.

 

Wat neem je mee?

Onafhankelijk van de manier waarop jij je hond vervoert zijn er een aantal producten die je altijd (soms voor de zekerheid) mee moet nemen:

 

  • Poepzakjes: Er zijn geen hondentoiletten op een luchthaven, laat je hond dus voordat je het vliegveld op gaat zijn behoefte doen. Gaat dit niet? Dan moet je in geval van een ongelukje de uitwerpselen zelf opruimen! Een poepzakje is dan best handig!
  • Water: Zorg ervoor dat jouw hond op de luchthaven en tijdens de vliegreis genoeg water heeft.
  • Brokken/snack: Zoals je weet moeten honden regelmatig wat eten, genoeg brokken meenemen is dan dus geen overbodige luxe. Soms wil je je trouwe viervoeter even belonen of gewoon verwennen. Neem daarom de lieveling snacks van je hond mee!
  • Kleed/kussen: Rust de reistas of transportbox van de hond uit met zijn of haar eigen kleed of kussen, de eigen geur zorgt voor meer rust.
  • Stress verminderende middelen: Sommige honden ervaren veel stress in een vliegtuig. Om stress te verminderen bij jouw hond kun je gebruik maken van stress verminderende middelen. Deze vindt je hier: stress bij honden 

 

Hond mee in de cabine (Handbagage)

Nadat je de inentingen en reisdocumenten van jouw hond op orde hebt gemaakt moet je kijken hoe je jouw hond het beste mee kan nemen in het vliegtuig. Voor de meeste kleine honden geldt dat deze mee kunnen in de cabine. Je hebt hiervoor verschillende geschikte reistassen die voldoen aan de eisen van verschillende luchtvaartmaatschappijen. De algemene regel van IATA schrijft dat cabine bagage niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed/diep en 25 cm breed/diep. De lengte + breedte + diepte mag maximaal 115 cm zijn. Wij bieden verschillende reistassen aan die voldoen aan deze eisen, deze vind je hier: Hondentassen

 

Houd verder rekening met onderstaande punten:

 

  • Controleer bij je luchtvaartmaatschappij of de tas voldoet aan hun richtlijnen. (Bekijk onze lijst onderaan deze pagina)
  • Controleer het gewicht van de de tas inclusief jouw hond, bekijk of dit gewicht niet het maximale gewicht van de luchtvaartmaatschappij overschrijd
  • Reserveer op tijd je plek met een huisdieren ruimte, de meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een beperkt aantal plekken voor huisdieren in hun cabine, neem voor de zekerheid contact op met de maatschappij.

 

Hond in het ruim (Bagageruim)

Wanneer jouw hond te groot is voor een reistas en dus niet mee kan in de cabine, of wanneer je dit zelf niet wilt, dan kan de hond mee reizen in een geventileerd deel van het bagageruim. Houd met de volgende punten rekening als je jouw hond wil vervoeren in het bagageruim van het vliegtuig.

 

  • De hondentransportboxen moeten voldoen aan de IATA richtlijnen (IATA), De transportboxen die wij aanbieden zijn na genoeg allemaal goedgekeurd door de IATA. De tansportboxen vindt u hier: Transportbox Hond
  • De transportkennel moet ook passen bij jouw hond. Om de geschikte transportbox te vinden kun je gebruik maken van ons stappenplan: Stappenplan - Vinden van de geschikte IATA transportbox.  
  • Het totale gewicht van uw huisdier en kennel samen mag maximaal 75 kg (165 lbs) bedragen.
  • Er gelden voor sommige rassen extra beperkingen. Bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen (Zoals Transavia) mogen stompneuzige rassen zoals pugs, boxers, en bulldogs niet mee in het ruim, tijdens het vliegen kan er stress en ademtekort ontstaan bij deze honden. Deze dieren mogen alleen in de cabine worden vervoerd. (Informeer ook hierover de luchtvaartmaatschappij)
  • Je moet de plek voor jouw hond tijdig reserveren, het inchecken van een dier kan ook erg veel tijd in beslag nemen, ga dus op tijd naar de luchthaven.

 

Jouw hond in het vrachtruim

Je hebt gezien dat jouw hond afhankelijk van het gewicht en formaten mee kan met jou in de cabine of kan worden vervoerd in het bagageruim. Het bagageruim trekt alleen een grens bij dieren die zwaarder zijn dan 75kg. Als jouw hond dit maximale gewicht overschrijdt of wanneer je naar bepaalde landen reist zoals Australië, Nieuw Zeeland, Hongkong, Bahrein of Kenia, dan moet de hond worden vervoerd als vracht. Dit is een ingewikkeld proces en daar moet veel voor worden geregeld. Deze reizen kunnen alleen worden georganiseerd door gespecialiseerde reis agency's. Vraag dus wederom na bij de luchtvaartmaatschappij hoe jij het beste jouw hond kan vervoeren.

 

 

Voordat je met je hond gaat vliegen, is het dus belangrijk om te weten dat de regels per luchtvaartmaatschappij verschillen. We hebben de regels van populaire maatschappijen voor je op een rijtje gezet, deze lijsten vind je hieronder, maar controleer altijd de specifieke richtlijnen van jouw maatschappij om verrassingen te voorkomen. Zorg voor tijdige inentingen en reisdocumenten, en vergeet essentiële benodigdheden zoals poepzakjes, water en snacks niet. Of je je hond nu als handbagage of in het ruim vervoert, volg de instructies van de maatschappij nauwkeurig. Voor grotere honden of specifieke bestemmingen kan vervoer als vracht nodig zijn, wat speciale voorbereiding vereist. Kortom, een goede voorbereiding en kennis van de regels zijn essentieel voor een veilige en comfortabele reis met je viervoeter.

 

Regels populaire luchtvaartmaatschappijen:

 

 

Ook handig: 

 

Stress verminderende producten - stress bij honden 

Hondentassen geschikt voor in de cabine - Hondentassen

Transportboxen die voldoen aan de IATA richtlijnen - Transportbox Hond

Het vinden van de geschikte transportbox - Stappenplan - Vinden van de geschikte IATA transportbox

 




Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method